Jedzenie tłustych ryb przez ciężarne zmniejsza ryzyko astmy u potomstwa

Jedzenie tłustych ryb przez ciężarne zmniejsza ryzyko astmy u potomstwaOceń:

Dzieci kobiet, które podczas ciąży regularnie jadły łososia, rzadziej chorują na astmę w porównaniu z dziećmi, których matki nie spożywały tej ryby – wykazało badanie naukowców brytyjskich.

łosoś, salmon

Fot. iStock

Zespół badaczy pod kierunkiem prof. Philipa Caldera z University of Southampton zaprezentował je podczas Kongresu Biologii Eksperymentalnej, który odbył się w San Diego w USA w dniach 2-6 kwietnia.

Jak oceniają autorzy pracy, wykazana zależność ma związek z zawartością w łososiu i innych tłustych rybach morskich kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki, a później dziecka, po jego przyjściu na świat.

Badaniem objęto dwie grupy ciężarnych – w jednej kobiety jadły od 19. tygodnia ciąży porcję łososia dwa razy w tygodniu, natomiast kobiety z grupy kontrolnej nie jadły go wcale. Dzieci wszystkich uczestniczek przeszły testy na alergię po ukończeniu pół roku oraz między drugim a trzecim rokiem życia.

Prof. Calder, który omawiał wstępne wyniki badania w San Diego, zaznaczył, że po ukończeniu sześciu miesięcy odsetek występowania alergii w obu grupach dzieci nie różnił się. Jednak, między drugim a trzecim rokiem życia dzieci, których matki jadły łososia podczas ciąży, rzadziej miały zdiagnozowaną astmę.

Zdaniem naukowców wyniki te potwierdzają, że sposób żywienia dziecka jeszcze w łonie matki może mieć dalekosiężny wpływ na jego zdrowie.

Prof. Calder od wielu lat prowadzi badania nad zależnością między składnikami diety a zdrowiem i ryzykiem wielu chorób, jak choroby autoagresywne i alergiczne. Jego zainteresowania dotyczą m.in. metabolizmu i działania kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza ich wpływu na funkcjonowanie układu odporności, procesy zapalne w organizmie oraz na układ sercowo-naczyniowy i metabolizm.

Data utworzenia: 08.04.2016
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Hospitalizacja ciężarnej z cukrzycą
    Ginekolog poinformował mnie, że po włączeniu insuliny od 38. tygodnia będę leżeć w szpitalu. Proszę o informację, skąd taka procedura, dlaczego mimo dobrego rozwoju dziecka czeka mnie szpital (przyrost masy w normie i u mnie i u dziecka)?
  • Leczenie cukrzycy ciążowej
    Jestem w 32. tygodniu ciąży i mam cukrzycę ciążową od 24. tygodnia. Do tej pory wystarczała dieta, od kilku dni stężenie glukozy na czczo przekracza 90, a po posiłkach w górnej granicy (110-118). Czy jest jakiś sposób na obniżenie stężenia cukrów na czczo (przyrost masy w normie i u mnie i u dziecka)?

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies