Pytanie nadesłane do redakcji
Witam serdecznie, przeczytałam Państwa artykuł znajdujący się pod linkiem: http://zapytajlekarza.mp.pl/lista/show.html?id=65360, ale chciałabym dowiedzieć się, czy bezpieczne jest spożywanie cienkich kiełbas, nie białych czy salami, tylko takich „tradycyjnych” (zwyczajna, szynkowa). Oczywiście są różne gatunki takich wędlin. Martwi mnie ten „tłuszczyk”, który się w nich znajduje, nie wiem, czy słusznie. Zapomniałam się i odłamałam kawałek i zjadłam bez gotowania czy smażenia. Na pytanie, czy jest to wędlina surowa, czy półsurowa pani w sklepie odpowiedziała, że to kiełbasa robiona metodą tradycyjną. Przeczytałam, że nie wolno jeść kiełbas białych, salami, metek, wędlin półsurowych, polędwicy łososiowej, ale nic nie znalazłam o cienkiej (ciemnej) kiełbasie. Proszę bardzo o odpowiedź, denerwuję się. Jestem w 20. tygodniu ciąży, nie mam przeciwciał przeciwko toksoplazmozie.
Odpowiedział
dr n. med. Ernest Kuchar
Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
Akademia Medyczna we Wrocławiu
Co wiemy o możliwości zarażenia toksoplazmozą przez spożywanie mięsa? Cysty tkankowe (torbiele rzekome) T. gondii najczęściej stwierdzano w czerwonym mięsie: w wieprzowinie (10-24%), rzadziej w baraninie (ok. 10%) i wołowinie (1,7-5%), natomiast mięso drobiowe raczej nie stanowi źródła zarażenia dla człowieka. Cysty rzadko występują w tkance tłuszczowej, aczkolwiek opisywano je w tłuszczu okalającym nerki koźląt. Cysty tkankowe w mięsie przechowywanym w temperaturze 4°C przeżywają i zachowują zdolność do zarażenia przez dłuższy czas, nawet do kilku tygodni. Podobnie krótkotrwałe zamrażanie mięsa w temperaturze -20°C nie niszczy wszystkich cyst, do ich inaktywacji wymagane jest głębokie mrożenie przez ponad 3 doby. Cysty szybko giną w trakcie gotowania, zabija je także ogrzewanie w 60°C przez ok. 20 minut.
Celem oceny ryzyka zakażenia po spożyciu opisanej wędliny należy ustalić jej skład i sposób obróbki cieplnej. Jak wynika z przedstawionych danych tradycyjna obróbka obejmująca wędzenie na gorąco powinna doprowadzić do zabicia cyst tkankowych. Użyte mięso mogło być wcześniej głęboko mrożone. Podobnie nie ma podstaw do martwienia się „tłuszczykiem”, mógł to być bezpieczny przetopiony smalec dodany do zmielonego mięsa.
Piśmiennictwo:
ToksoplazmozaToxoplasmosis
Toxoplasmosis - CDC-s Division of Parasitic Diseases and Malaria