×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jedzenie tłustych ryb przez ciężarne zmniejsza ryzyko astmy u potomstwa

Dzieci kobiet, które podczas ciąży regularnie jadły łososia, rzadziej chorują na astmę w porównaniu z dziećmi, których matki nie spożywały tej ryby – wykazało badanie naukowców brytyjskich.

łosoś, salmon

Fot. iStock

Zespół badaczy pod kierunkiem prof. Philipa Caldera z University of Southampton zaprezentował je podczas Kongresu Biologii Eksperymentalnej, który odbył się w San Diego w USA w dniach 2-6 kwietnia.

Jak oceniają autorzy pracy, wykazana zależność ma związek z zawartością w łososiu i innych tłustych rybach morskich kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki, a później dziecka, po jego przyjściu na świat.

Badaniem objęto dwie grupy ciężarnych – w jednej kobiety jadły od 19. tygodnia ciąży porcję łososia dwa razy w tygodniu, natomiast kobiety z grupy kontrolnej nie jadły go wcale. Dzieci wszystkich uczestniczek przeszły testy na alergię po ukończeniu pół roku oraz między drugim a trzecim rokiem życia.

Prof. Calder, który omawiał wstępne wyniki badania w San Diego, zaznaczył, że po ukończeniu sześciu miesięcy odsetek występowania alergii w obu grupach dzieci nie różnił się. Jednak, między drugim a trzecim rokiem życia dzieci, których matki jadły łososia podczas ciąży, rzadziej miały zdiagnozowaną astmę.

Zdaniem naukowców wyniki te potwierdzają, że sposób żywienia dziecka jeszcze w łonie matki może mieć dalekosiężny wpływ na jego zdrowie.

Prof. Calder od wielu lat prowadzi badania nad zależnością między składnikami diety a zdrowiem i ryzykiem wielu chorób, jak choroby autoagresywne i alergiczne. Jego zainteresowania dotyczą m.in. metabolizmu i działania kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza ich wpływu na funkcjonowanie układu odporności, procesy zapalne w organizmie oraz na układ sercowo-naczyniowy i metabolizm.

08.04.2016
Zobacz także
  • Jakie ryby można podawać niemowlętom oraz dzieciom w wieku 1–3 lat zgodnie z aktualnymi zaleceniami?
  • Jak powinna się odżywiać kobieta w ciąży?
  • Zapotrzebowanie na żelazo w ciąży
  • Zapotrzebowanie na jod w okresie ciąży
  • Zapotrzebowanie na wapń w okresie ciąży
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta