Kobiety, które w okresie ciąży spożywają mało węglowodanów, są bardziej narażone na urodzenie dziecka z wadą cewy nerwowej – informują naukowcy na łamach czasopisma „Birth Defects Research”.
Fot. pixabay.com
– Dieta matki przed ciążą i w jej czasie odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju płodu. Nasze badania sugerują, że małe spożycie węglowodanów może zwiększać ryzyko wystąpienia u dziecka wady wrodzonej o 30%. Wyniki te są niepokojące, biorąc pod uwagę popularność diet niskowęglowodanowych – mówi prowadząca badania dr Tania Desrosiers z University of North Carolina w Chapel Hill.
Naukowcy poddali analizie dane dotyczące 11 285 kobiet biorących udział w National Birth Defects Prevention Study. W tej grupie wystąpiło 1740 porodów (oraz poronień) dzieci z rozszczepem kręgosłupa lub bezmózgowiem.
Porównując spożycie kwasu foliowego, który chroni przed rozwojem wad wrodzonych, badacze stwierdzili, że w przypadku kobiet spożywających zbyt mało węglowodanów było ono o ponad połowę mniejsze w porównaniu z grupą kontrolną.
Kobiety, które unikają spożywania węglowodanów mogą jednocześnie spożywać mniej produktów wzbogaconych w kwas foliowy, co z kolei przekłada się na zbyt niski poziom tego związku. Niezbędne jest jednak przeprowadzenie dalszych badań, by ustalić dokładną przyczynę zależności pomiędzy dietą niskowęglowodanową a ryzykiem wad wrodzonych u dziecka – podsumowują autorzy.